Veel creativiteit tijdens Atelierroute

Hits: 340

Dat Engelen en Bokhoven barsten van de creativiteit was wederom te zien tijdens de tweede Atelierroute op zondag 1 oktober. Een initiatief ontstaan tijdens het jubileumjaar Engelen 1200, dit keer echter met een bijna dubbel aantal deelnemers.

Graaf van Solmsweg

We startten aan de Graaf van Solmsweg bij Silvia Bernts die van allerlei oude stoffen leuke rokken maakt. Angelique Calis liet daarbij ook allerlei handgemaakte sieraden zien. Haar laatste creatie is een sieraad met herfstbladeren. Langs het water stond een fraaie ooievaar vervaardigd uit verbandmateriaal door Marja Bernts. Richting de buren stond Joost van Dijk met allerlei kleine ‘vulkanen’ met daarop de meest indrukwekkende namen. Hij probeerde daarmee met name de IJslandse taal fysiek te maken. Bij atelier Hendrik’ toonde Vince de Haan ringen van gerecycled plastic. Birgitta Hermans heeft iets met vormen. Haar nieuwste ontwerpen zijn tapijten voor de vrede, ook gemaakt van oude materialen. Wanda van Riet is momenteel bezig met tassen en diverse andere voorwerpen waarop afbeeldingen gebaseerd op natuurboeken uit de Brabant collectie. De dames Brechje en Gusta van Honinggoed verkochten producten zoals kaarsen, zelfgemaakte jam en koek, met honing als grondstof. Op de bovenverdieping was De Vliegende Koffer aanwezig met een aantal mooie grote poppen. Momenteel spelen zij de voorstelling ‘Ollie Trollie’. Han Wijns’ laatste schilderstukken zijn portretten geïnspireerd op iconen en een aantal abstracte afbeeldingen waarbij hij de mogelijke voorstelling geheim houdt. Illustrator Ton van den Bergh is momenteel druk bezig met het stripverhaal ‘De Graal van Bloemendaal’ dat zich zowel in Engelen als ’s-Hertogenbosch afspeelt. Kenmerkend zijn de bijzonder goed gelijkende gezichten van een aantal bekende personen in het verhaal. Dorpssmid Jhonny van Beek is bezig met de renovatie van een wandrek, maar ook metalen hekjes inclusief het kozijn. Zijn partner Eva maakt van een metalen plaat met ciseleerwerk blaadjes, bloemetjes en asbakken. De nieuwste aanwinst van Jimmy van Zeelst is een emaillen reclamebord van Dobbelman. Hij struint voor de uitbreiding van zijn verzameling veel op internet, beurzen en braderieën.

Schoolstraat, Dorpstraat en Oude Lambertus

Esther Hamels liet aan de Schoolstraat onder andere een bijzondere, zeer goed gelijkende afbeelding in keramiek zien van haar opa en oma, Tonny en Net Brouwers. In de Dorpstraat was ook bij de Bijzaak van Elselie Willems weer van alles te zien. De laatste aanwinsten: twee bijzondere bidstoeltjes. In een klein theatertje voor de deur vermaakte verhalenverteller Raymond Uppelschoten alle bezoekers met een leuk verhaal. Ook in en om de Protestantse kerk was veel te zien. Riet Mangnus toonde onder andere haar laatste werk ‘Symhony in blue’ van keiharde blauwe albast. Opmerkelijk was ook haar kunstwerk ‘Lijn 65’: twee mozaieken eieren gevuld met glasscherven van het destijds vernielde bushokje bij de Plus. Wim Roelsma maakte indruk met een aantal bijzonder mooi gefotografeerde portretten waaronder dat van dorpsbewoner Jo van de Griendt. Monique Haanskorf had o.a. de karakteristieke boom die staat aan de Maas met een lasertechniek brandgetekend op papier. Geplaatst voor een raam van de kerk viel het licht werkelijk prachtig door de papieren boom naar binnen. Bijzonder en door velen bekeken was het goed gelijkende portret van Leo Sajet, gemaakt door Carina Harms. Ook waren enkele werken van Theo Aarts te zien. Hij schreef veel schoolboeken over kunst. Van Martijn Soontiens stonden op het kerkplein drie sprekende beelden waarvan twee van brons. Eentje was nog in ontwikkeling en moest met een aantal vissen nog compleet worden gemaakt, aldus de kunstenaar.

Vlacie en Achterstraat

Leerlingen van de Matrixschool hadden het dierenparkje aan de Vlacie verfraaid met een aantal dierenwerkjes. Leerlingen van de Jenaplanschool hadden een groot kunstwerk gemaakt van een ontelbaar aantal plastic zakjes.

Het laatste werk van Marjan Veldkamp van Fields aan de Achterstraat is gemaakt van wit vilt. Dit heeft een bijzonder sierlijke uitstraling en wordt op locatie aangelicht met gekleurd licht. Voorheen werkte Marjan alleen met gekleurd materiaal.

Engelenburcht

De Engelenburcht stond bol van de creativiteit. Bas Molenaar, Marlice van den Oord, Marian Wijns, Toos Lucas en Toon Wonders vormen het schildersclubje www.atelierengelen.nl. Bij Marlice staan kleuren en lijnenspel centraal, Marian heeft iets met knotwilgen, Toos schildert graag iets van de natuur, de omgeving van de Bossche sloot bijvoorbeeld, en Toon noemde de stijl waarmee hij de muur op doek schilderde abstract/realistisch. Jan de Laat schildert met pastel en aquarel vooral veel vrouwenfiguren. Ook Schildersgroep Engelen met Ella Leenders, Coby van Gendt, Elly Glasstra, Rita Brok, Trudy van den Hout en begeleidster Isabel van Bijnen gaf acte de présence. Deze schildersgroep bestaat nu 15 jaar en elk uur was er ook een andere schilderes op de expositie echt aan het werk. Isabel toonde enkele recent gemaakte schilderijen voor buiten.

Wim Kops is gefascineerd door licht. Hij laat zonnestralen breken met een loep en fotografeert die dan op bijzondere wijze. Het enige wat hij gebruikt: de zes oerkleuren van het zonlicht.

De familie Hoevenaars liet verschillende lichtboxen zien gemaakt van onder andere oude wijnkistjes.

Een lampje erin en een schitterende foto of tekst ervoor gaf een verrassend effect. Wolter van Klompenburg zijn nieuwe hobby is boekbinden. In twee uur tijd maakte hij een notitieboekje van allerlei afgedankte materialen.

Bloemwerk, portretten en kringloop

Betsie en Nel van Wijzijnstijl hebben zich deze keer gericht op gevarieerd ‘afscheidsbloemwerk’. Ze lieten o.a. een bermmonument te zien. En om een afgevallen bloem toch te kunnen hergebruiken hebben zij een origineel standaardje ontworpen. Op de speelweide aan de Zonneweide hadden ze een aantal bloemen geplant gemaakt van ijzerdraad en ijsstokjes.

Louk van Hoof verraste in zijn atelier aan de Leunweg met enkele grote portretten in olie- en acrylverf. Daarnaast schildert hij ook andere beelden zoals landschappen.

Lieke Tripaldelli aan de Kolgans is van beeldhouwen overgegaan op schilderen met olieverf en op creatieve dingen maken van oud speelgoed uit de kringloopwinkel.

Bij de groenteafdeling van PLUS Mulder had Elselie Willems een leuk kunstwerk gemaakt van oude weckflessen gevuld met allerlei bijzondere spullen.

Holterveste en Slot

Het trappenhuis van Holterveste was gevuld met werken van Rietje Potter en Francois Pay. Rietje haar passie is aquarelleren. Ze portretteert onder andere donkere mensen, bloemen en landschappen. Francois werkt met blinkende voorwerpen in zijn schilderijen. Dit geeft een zeer bijzonder effect. In de toren van de poort van Slot Haverleij laat Marjatta Ohvanainen in haar huiskamer allerlei grote en kleine bronzen beelden en mooie schilderijen zien. Zij maakte ook het kunstwerk op de poster van deze Atelierroute.

Bokhoven

Ook twee kunstenaars uit Bokhoven deden mee. Marike Boerman aan de Gravin Helenastraat schildert met gemengde technieken en allerlei lagen over elkaar en Jacques Wollersheim aan de Groensteeg maakt grote olieverfschilderijen die hij later weer bewerkt. Muzikaal werd de Atelierroute verder op bijzonder stemmige wijze opgeluisterd door gitaristen Aart Broshuis en Don Jaftoran. 21 Adressen verder en een hele ervaring rijker, concludeerde ik samen met Wanda van Riet en Birgitta Hermans dat dit een zeer goed bezochte en succesvolle atelierroute was, zeker ook dankzij de ons goedgezinde weergoden!