Dodenherdenking

Hits: 323

In de prachtig gerestaureerde Oude Lambertuskerk vond ook dit jaar de traditionele herdenkingsdienst plaats voor de gevallenen tijdens de Tweede Wereldoorlog uit Engelen

en werden tevens herdacht, zij die nog dagelijks het slachtoffer worden van terreur en zinloos geweld.

De dienst begon met de ‘smeekbede’ geef vrede Heer, wij wachten al zo lang. Er moet nog veel veranderen on onze oude wereld, wil er werkelijk vrede en vrijheid heersen onder de mensheid. Pastor A. Boom memoreerde in zijn herdenkingswoord dat zeer juist. Het is niet zo vanzelfsprekend dat er vrede en vrijheid onder de mensen heerst. We zullen ons moeten wapenen met wapens zoals liefde, respect, gerechtigheid en waarachtigheid ten opzichte van elkaar, om uiteindelijk de ware vrede en vrijheid tussen de mensen onderling te bewerkstelligen. Daarbij is voor ‘macht’ geen plaats.

De dienst werd muzikaal zeer fraai opgeluisterd door het klarinetensemble van Muziek Collectief Engelen en vocaal door het Engelens Kadekoor met o.a. het prachtige Slavische lied ‘Tibie poriom’ (vertaling: Wij zingen, danken en smeken U ,o God).

Na de dienst in de kerk, die volledig bezet was, vertrokken de aanwezigen naar het monument aan de Achterstraat, waar door wethouder Kagie namens het gemeentebestuur een bloemstuk werd geplaatst. Na de 2 minuten stilte en het blazen van de Last Post, zong het Kadekoor het zeer toepasselijke lied ‘Vem kan segla’ (vrij vertaald: Wie kan scheiden van een vriend zonder een traan te laten?)

Daarna werd door mevrouw Broere een verhaal voorgelezen, dat Heemkundegroep Angrisa had gevonden in het gemeentearchief van ’s-Hertogenbosch. Het zeer aangrijpende persoonlijke verhaal van een jongen, geëvacueerd naar Engelen in het laatste oorlogsjaar, die hier de oorlogshandelingen meemaakte en deze herinneringen op 45 jarige leeftijd opschrijft. Na het lied ‘We are marching in the light of God’ werd de herdenking besloten met een bloemenhulde door alle aanwezigen en het dankwoord van de heer Frans Lucas.

Engelens Belang kan terugzien op een zeer waardige herdenking van onze slachtoffers, waarvan nog verschillende familieleden getuigen waren.

Monument

Het monument aan de Achterstraat is door de gemeente weer keurig hersteld. Nadat er scheuren in het hardstenen kruis geconstateerd waren is er direct actie genomen. Het kruis is gerestaureerd, de muurtjes opnieuw gevoegd en deels voorzien van een nieuwe bovenlaag en de letters van de namen van de overledenen zijn weer opnieuw in het zwart aangebracht. Dank aan de afdeling Erfgoed van de gemeente ’s-Hertogenbosch voor dit geslaagde resultaat.